Penulis: Rohaniah Noor

Tiga hari lepas, kawan saya bagi saya pdf. Senarai negara dan maklumat untuk orang Malaysia yang nak travel ke negara tu. Sumber info ni dari Malaysian International Chamber of Commerce and Industry (MICCI) sehingga tarikh 7 oktober 2021.

Jadi saya selaku salah sorang geng Sinovac pun carilah negara yang saya boleh travel yang iktiraf Sinovac dan tak perlu kuarantin bila masuk negara tu.

Disclaimer: kena double confirm sebab peraturan boleh berubah dari masa ke semasa. Setakat dijadikan panduan dan berangan bolehlah kan..

Negara-negara yang geng Sinovac boleh masuk travel tanpa kuarantin.-

– Argentina
– Bosnia
– Brazil
– Croatia
– El Salvador
– Iran
– Jordan
– Kyrgyzstan
– Maldives
– Mauritania
– Moldova
– Morocco
– Nepal
– Paraguay
– Peru
– Namibia
– Sao Tome & Principe
– Arab Saudi

kena ambik booster
– Spain
– Sri Lanka
– Pakistan
– Tajikistan
– Togo
– Turki
– Amerika Syarikat,
tak iktiraf sinovac jadi kena test. Kalau negatif, tak perlu kuarantin- Venezuela- Yemen

Sumber: https://www.micci.com/NewsDetail.aspx?NewsId=536