Perjalanan selama 18 hari berjaya kuselesaikan. Bermula pada minggu akhir bulan Oktober dan kembali ke Kuala Lumpur pada minggu pertama bulan November. Sepanjang tempoh itu juga, saya tak mengemas kini blog ini. Cuma ada update di Facebook serba sedikit tentang bandar yang saya lawati.

Tak pernah travel dalam tempoh lebih 10 hari. Tak pernah travel seorang diri ke negara asing. Dalam episod perjalanan kali ini, empat hari pertama di Hanoi saya berjalan secara berkumpulan. Kemudian, bergerak ke Sapa, Vietnam secara solo sehingga tamat travel yang berakhir di Kunming, China.

Satu lagi pengalaman berharga ialah saya berjaya melepasi sempadan Vietnam – China melalui Lao Cai (Vietnam) dan Hekao (China). Banyak nak cerita. Saya kongsikan dahulu itinerari sepanjang 18 hari. Mungkin ada yang sedang merancang untuk pergi ke salah satu bandar ini atau ke beberapa bandar yang berdekatan.

Hari 1 – Hanoi, Vietnam

Penerbangan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Noi Bai, Hanoi pukul 9.00 pagi. Ambil Grab untuk ke Spoon Hotel di Old Quarter Hanoi. Simpan beg, bilik belum sedia untuk daftar masuk. Kami jalan kaki ke Hoan Kiem Lake. Lepak di Highlands Coffee. Sebelah petang, pergi ke Masjid An-nour dan jalan-jalan di Public Art for Better Space (Vietnam-Korea) Street. Makan malam di DLions Restaurant (Halal).

Public Art for Better Space

Hari 2 – Hanoi, Vietnam

Berkumpul di Opera House Hanoi pukul 8.30 pagi. Naik bas mini ke Ninh Binh mengikuti pakej trip harian. Kami beli baucar di Klook. Dua tempat yang dilawati ialah Bai Dinh dan Trang Anh. Kembali dari trip, singgah sebentar di Hanoi Egg Coffee. Harga baucar RM103.

Bai Dinh
Trang Anh

Hari 3 – Hanoi, Vietnam

Mengikuti kumpulan trip ke Halong Bay. Naik bas mini melalui lebuh raya kira-kira 2 jam. Kemudian, perlu naik bot yang di jeti khas ke Halong Bay. Dua kumpulan bergabung dalam bot. Jumlah penumpang hampir 30 orang. Kami makan tengah hari dalam bot. Kemudian, singgah sekejap di Titop Island. Mendaki ke puncak kira-kira 30 minit. Naik semula ke bot dan dibawa pusing sekitar pulau-pulau Halong Bay. Harga pakej RM190 termasuk pengangkutan bas pergi balik ke bandar, bot, makan tengah hari dan bayaran masuk. Tiba di hotel pukul 8.30 malam.

Pemandangan dari Titop Island

Hari 4 – Hanoi, Vietnam

Makan di Batavia Restaurant, sebuah restoran Indonesia. Pergi ke Dong Xuan Market dengan Grab. Membeli-belah cenderamata dan kopi Vietnam. Bergerak ke Stesen Kereta Api Hanoi untuk naik kereta api malam ke Lao Cai pada pukul 9.30 malam. Tiket kereta api (sleeper berth deluxe) berharga VND822,000.

Tiba di Lao Cai

Hari 5 – Sapa, Vietnam

Tiba di Lao Cai pada pukul 6.30 pagi. Naik bas awam untuk ke Sapa. Lokasi bas tidak jauh dari pintu keluar Stesen Kereta Api Lao Cai. Bayar VND30,000 kepada pemandu bas. Perjalanan ke Sapa ambil masa hampir 2 jam. Turun bas dan jalan kaki ke Sapa Elegance Hotel, tidak jauh dari gereja. Letak beg dan keluar semula untuk ke Cat Cat Village. Bayaran masuk VND70,000. Kembali ke hotel dengan membonceng motosikal orang kampung. Upahnya VND40,000. Daftar masuk hotel dan rehat sebab keletihan. Pada sebelah malam, keluar ke dataran Sapa untuk menyaksikan persembahan nyanyian dan tarian orang tempatan. Selesai persembahan, jalan-jalan di sekitar dataran dan melihat barang yang dijual penduduk.

Salah satu spot Instagram di Cat Cat Village
Dataran Sapa, malam minggu.

Hari 6 – Sapa, Vietnam

Selepas sarapan, pergi ke Sapa Station untuk beli tiket ke Fansipan Mountain. Beli tiket kereta api untuk ke stesen kereta kabel Fansipan. Bayaran masuk VND750,000. Beratur dan naik kereta kabel. Mendaki anak tangga untuk sampai ke bahagian atas. Kabus tebal dan tangga licin. Turun semula menaiki kereta kabel dan kembali ke Sapa Station. Jalan-jalan di sekitar kawasan pusat bandar Sapa. Mahu ke Hamrong Mountain, tapi sudah lewat. Perlu mengemas beg untuk bergerak keesokan hari ke sempadan.

Fansipan Mountain

Hari 7 – Sempadan Vietnam – China (Lao Cai – Hekao)

Keluar dari hotel dan naik bas awam untuk ke Lao Cai pukul 10.00 pagi. Tiba di Lao Cai pukul 11.30 pagi dan ambil Grab untuk ke Lao Cai Administration Centre. 10 minit sahaja sudah sampai. Selesaikan urusan imigresen di sempadan. Keluar dari bangunan dan berjalan kaki merentasi Friendship Bridge. Selamat datang ke China. Masuk bangunan imigresen Hekao. Passport disemak dan beg diimbas. Urusan selesai. Tahan teksi untuk ke Stesen Kereta Api Hekao (Utara) atau Hekaobei. Tukar semua baucar Trip.com dengan tiket kereta api. Naik kereta api laju pukul 6.12 petang dan tiba di Kunming pukul 9.30 malam. Naik subway ke Chunrong Street dan daftar masuk Jiayoulong Boutique Hotel.

Lao Cai Administration Center
Friendship Bridge

Hari 8 – Dali, Yunnan, China

Daftar keluar hotel pukul 6.20 pagi, terus naik subway ke Kunming South Station. Cari platform untuk naik kereta api laju ke Dali. Kereta api bergerak pukul 7.38 pagi dan tiba di Dali pada pukul 10.00 pagi. Jalan kaki kira-kira 2 km dari Stesen Kereta Api Dali ke Jinjiang Inn Select (Dali Erhai Park). Daftar masuk hotel. Kira-kira 1.30 petang, jalan semula ke hentian bas bersebelahan stesen kereta api. Naik bas no 8 untuk ke Dali Ancient Town. Pukul 2.40 tiba di Dali Ancient Town. Jalan-jalan sampai lenguh dan kembali ke hentian bas pada pukul 6.00 petang. Naik bas no 8 dan tiba di bandar pada pukul 6.45 petang. Rehat di hotel.

Dali Ancient Town

Hari 9 – Dali ke Lijiang, Yunnan, China

Pagi berjalan di sekitar kawasan hotel hingga stesen kereta api Dali. Cari makanan halal dan makan mi tarik pedas di sebuah kedai Muslim tidak jauh dari stesen. Balik semula ke hotel untuk daftar keluar pukul 1.30 petang. Jalan kaki ke stesen kereta api. Masuk ke platform dan naik kereta api ke Lijiang. Bergerak pukul 2.38 petang dan tiba di Lijiang pada pukul 5.15 petang. Hari menjelang senja. Naik teksi untuk ke Bayou Youth Hostel berhampiran Lijiang Old Town.

Makan mi tarik di sini.

Hari 10 – Lijiang, Yunnan, China

Pagi jalan kaki ke Black Dragon Pool tidak jauh dari hostel. Bayaran masuk 50 yuan. Cuaca baik dan jalan kaki ke beberapa kawasan menarik di situ. Terus berjalan ke Lijiang Old Town dan luangkan masa sehingga pukul 3 petang sebelum kembali ke hostel. Rehat sebentar sebelum keluar semula untuk makan malam di kedai Muslim tidak jauh dari hostel.

Black Dragon Pool

Hari 11 – Lijiang, Yunnan, China

Bangun awal dan bersiap untuk ke Jade Dragon Snow Mountain. Naik kereta bersama empat orang lagi pelancong China. Singgah di kedai sewa baju sejuk dan beli botol kecil O2. Masuk ke kawasan Jade Dragon Snow Mountain. Bayaran masuk diuruskan pemandu. Ada penerangan ringkas oleh staf bertugas. Selepas itu pergi ke ruang menunggu untuk naik kereta kabel. Sampai di bahagian atas, perlu naik anak tangga untuk sampai pada ketinggian 4680 meter. Turun semula dan naik bas elektrik untuk pergi ke Blue Moon Valley. Kembali ke hostel kira-kira pukul 6 petang.

Jade Dragon Snow Mountain

Hari 12 – Tiger Leaping Gorge, Shang-ri La, Yunnan, China

Keluar dari hostel pukul 7 pagi dan ambil teksi untuk ke simpang empat Minzu Road. Naik bas untuk ke Tina’s Guesthouse. Bas berhenti di pejabat Shangri-La Scenic Area untuk bayar tiket masuk 45 yuan. Bas teruskan perjalanan ke Tina’s Guesthouse berhampiran Middle Tiger Leaping Gorge. Hubungi staf Tibet Guesthouse untuk pick-up. Daftar masuk Tibet Guesthouse berhampiran Walnut Groove. Jalan kaki untuk ke Middle Tiger Leaping Gorge. Bayar 15 yuan untuk penduduk kampung. Turun anak tangga berbatu hingga ke Middle TLG. Ambil masa 2 jam untuk sampai ke bawah. Selepas berehat dan bergambar, mendaki ke Sandy’s Guesthouse. Jalan yang berbeza. Lebih pendek dan curam. Ambil masa 1 jam untuk tiba di atas.

Middle Tiger Leaping Gorge

Hari 13 – Tiger Leaping Gorge, Shang-ri La, Yunnan, China

Selepas sarapan, jalan kaki ke kampung di bahagian bawah. Kedudukan kampung tidak jauh dari Tibet Guesthouse. Nampak sungai dengan pemandangan yang berbeza. Kemudian, naik semula ke Tibet Guesthouse. Ambil masa kira-kira 3 jam. Petang rehat dan santai-santai sahaja di bilik.

Tibet Guesthouse

Hari 14 – Lijiang ke Kunming, Yunnan, China

Jalan ke Walnut Grove Village. Kira-kira 12 tengah hari kembali ke Tibet Guesthouse untuk bersiap kembali ke Lijiang. Bas bergerak dari Tina’s Guesthouse pukul 3.30 petang. Tiba di Lijiang pukul 5.30 petang. Jalan kaki untuk ke Bayou Youth Hostel melalui Minzu Road. Makan nasi dan sup daging di salah sebuah kedai Muslim. Perlu ambil beg tarik sebelum bergerak ke Stesen Kereta Api Lijiang. Pergi ke platform untuk naik kereta api malam ke Kunming. Bergerak dari Lijiang pada pukul 9.30 malam dan tiba di Kunming pada pukul 6.20 pagi.

Minzu Road

Hari 15 – Kunming, Yunnan, China

Tiba di Stesen Kunming. Naik subway ke stesen Kunming North Railway. Cari Home Inn Hotel tidak jauh dari stesen. Jalan kaki 350 meter. Simpan beg dan keluar semula untuk ke Dragon Gate di Western Hills. Bayaran masuk 30 yuan dan bas ke bahagian atas 25 yuan. Mendaki tangga untuk sampai ke Dragon Gate. Keluar dari Western Hills pukul 12.30 tengah hari. Naik subway ke Dongfeng Square dan makan tengah hari di kedai Muslim. Balik ke hotel dan rehat.

Dragon Gate, Western Hills

Hari 16 – Kunming, Yunnan, China

Keluar pagi untuk ke East Coach Station. Naik bas ekspres ke Shilin Stone Forest. Bayar 34 yuan. Perjalanan kira-kira sejam setengah. Tiba di Shilin pukul 11.30 pagi. Bayaran masuk 130 yuan dan bas elektrik 25 yuan. Jalan-jalan sekitar kawasan Shilin Stone Forest. Keluar pukul 3.30 petang dan naik bas. Bayar 34 yuan untuk bas ekspres ke Kunming. Bas bergerak pukul 4 petang. Tiba di Kunming dan pergi ke Masjid Yongning. Makan malam di restoran dalam kawasan masjid.

Shilin Stone Forest

Hari 17 – Kunming, Yunnan, China

Jalan kaki ke Green Lake dari hotel. Kira-kira 2 km. Pusing sekitar Green Lake sebelum naik bas untuk ke Yunnan Nationalities Village. Bayaran masuk 90 yuan. Beli Flower Cake di salah sebuah kedai Halal. Melawat beberapa rumah etnik Yunnan termasuk etnik Hui yang beragama Islam. Sebuah masjid didirikan. Tidak besar tapi boleh solat di situ. Keluar dari Yunnan Nationalities Village, kami naik bas ke Wuhua. Cari kedai makanan halal di Jinggou Street. Selepas itu, jalan kaki je Nantong Street. Jalan ditutup untuk kenderaan. Kawasan ini terkenal dengan tempat membeli-belah. Berhampiran Nantong Street adalah Kunming Old Street Scenic Area.

Hari 18 – Kunming ke Kuala Lumpur

Pergi ke Guandu Ancient Town. Naik subway ke Erji Road dan jalan kaki kira-kira 2 km. Sepanjang jalan ke Guandu, jumpa beberapa kedai makan Halal. Sampai di Guandu, masuk pasar pagi yang sedang sibuk dan meriah. Nak tengok suasana di pasar. Ada beberapa gerai daging Halal. Selepas itu jalan sikit ke Guandu Ancient Town. Tiada bayaran masuk. Kawasan tidak besar. Ada pagoda dan kedai menjual cenderamata. Keluar dari Guandu kira-kira pukul 12 tengah hari. Singgah makan di salah sebuah kedai makan Halal di Erji Road. Naik subway untuk ke North Kunming Railway. Keluar dari hotel pukul 2 petang dan naik subway ke Airport Center untuk berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kunming Changshui. Drop off bagasi dan bersedia untuk penerbangan ke Kuala Lumpur pada pukul 5.55 petang.

Tip Memohon Visa China

Permohonan boleh dibuat sendiri atau melalui ejen. Saya buat permohonan sendiri melalui laman web Visa Centre China Malaysia.
1. Isi borang permohonan secara online.
2. Semak semua maklumat sudah dimasukkan dengan betul.
3. Cetak borang permohonan dan kepilkan dua keping gambar. Lihat spesifikasi gambar Visa di laman web.
4. Boleh pilih slot untuk janji temu (appointment) untuk menghantar borang permohonan Visa di Visa Centre, Hampshire Place. Ini akan menjimatkan masa dan tidak perlu beratur panjang.
5. Kepilkan salinan itinerari penerbangan dan tempahan penginapan di China.
6. Hantar borang permohonan terus ke Visa Centre. Borang tidak boleh dihantar secara online.
7. Tunggu permohonan diluluskan. Permohonan biasa selesai dalam tempoh 4 hari bekerja. Jika mahu urgent, bayaran permohonan lebih tinggi. Boleh klik sini untuk jadual bayaran.
8. Ambil sendiri Passport dan Visa di Visa Centre. Bawa slip permohonan dan buat bayaran.
Jika tidak sempat atau sibuk, boleh gunakan khidmat ejen dengan bayaran perkhidmatan. Cuma pastikan masa mencukupi sebelum tarikh travel ke China.

Aplikasi dan sim kad telefon untuk China

Saya download beberapa aplikasi penting untuk digunakan di China. Vietnam tiada masalah. Boleh guna Google Maps dan capaian Internet sangat bagus. Hanya perlu beli sim kad atau guna Wifi Modem. Saya beli sim kad daripada Helo1010. Satu kad Mobifone Vietnam untuk 30 hari, harga RM35. Satu kad ChinaCom China untuk 15 hari, harga RM65.

Sim kad China yang saya beli ini tak perlu guna VPN (Virtual Private Network). Saya boleh akses hampir semua aplikasi seperti Facebook, Instagram dan Gmail. Cuma Google Maps tak berfungsi dengan baik di China.

Jadi, saya muat turun MAPS.ME dan Baidu Maps untuk peta. Aplikasi Translator untuk komunikasi. WeChat untuk komunikasi dengan hotel atau kenalan China. Dalam WeChat boleh translate terus perbualan kita. Kalau boleh, pautkan kad bank dengan WeChat. Nanti boleh cuba buat bayaran menggunakan WeChat. Saya tak buat semasa di Malaysia. Jadi, agak leceh sedikit sebab perlu pasang sim kad Malaysia dan sebagainya.

Selain itu, siapa yang guna Digi lebih senang. Boleh ambil pakej data roaming 3 hari RM25. Jimat juga dan tak perlu beli sim kad asing.

Masuk ke tempat tarikan dan Scenic Area

Saya naik kereta kabel di Fansipan Mountain, Sapa dan Jade Dragon Snow Mountain, Lijiang. Sayangnya, cuaca tak berapa bagus dan saya tak dapat menikmati pemandangan yang cantik. Seeloknya semak dulu cuaca dan jika mendung atau hujan, langit berawan tebal baik tangguhkan dulu dan pergi hari lain. Kos nak masuk itu mahal juga. Kalau dapat biarlah berbaloi. Macam saya sebab tak boleh berlama-lama dan perlu bergerak ke tempat lain, jadi saya masuk juga. Bergantung kepada minat masing-masing.

Kebanyakan Scenic Area di Yunnan, ada bayaran masuk. Boleh semak dan plan perjalanan dan budget. Tempat bersih dan kawasan luas. Jika perlu, boleh bayar tambahan untuk naik bas elektrik. Tambang bas dan subway di Kunming murah dan berbaloi. Beli tiket di mesin automatik, ada menu Bahasa Inggeris.

Sumber: Travel China Guide

Tip travel solo buat kali pertama

  1. Jangan bawa barang banyak sangat atau berat. Tengok kemampuan sendiri. Saya bawa beg tarik sebab tak suka bawa beban beg belakang. Beg tarik saya beratnya dalam 12 kg. Ada satu sling bag dan beg belakang yang sederhana untuk kabin. Cuba jadi minimalist traveller.
  2. Jika travel lama, boleh kurangkan shopping. Saya tak shopping sangat kali ini. Jadi minta maaf la kawan-kawan tiada cenderamata nak beri.
  3. Sentiasa berhubung dengan kawan atau keluarga di tanah air. Tidaklah sunyi sangat. Sebab, bayangkan 14 hari tak bercakap Bahasa Melayu. Kena berkomunikasi guna Translator. Aduhai… memang kuota bercakap jadi sangat minimum.

Ada banyak lagi tip nak kongsi. Nanti saya buat entri blog lain. Happy travelling.